Benvinguts a CILIM CILIM :: Associació Cultural D' Antella CILIM :: Associació Cultural D' Antella CILIM :: Associació Cultural D' Antella
Junta Directiva de CILIM
Objectius de la Associació Cultural d'Antella
Contacte
Programacio Anual de la Assiciació Cultural d'Antella Notícies de la Associació Cultural d'Antella Enllaços a altres pàgines Revista de la Associació Cultural d'Antella Fotos de la Associació Cultural d'Antella Vídeos de la Associació Cultural d'Antella Contacte Visita el Facebook de CILIM

Noves bosses de Cilim subvencionades per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Noves bosses de Cilim subvencionades per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana
SEGON PREMI D'IL·LUSTRACIÓ JAIME ARCOS REQUENA
Bases i característiques 2020-2021
PROGRAMACIÓ CILIM 2020
Bona vesprada Passem a la fase 3 al País Valencià Després d'un temps tornem amb vosaltres per a indicar-vos, el projecte de programació del present any 2020.
DIA 5 DE DESEMBRE DE 2019. Presentació de la revista nº 16 de LA LLOCA. La Memòria Històrica d´Antella.
1R PREMI D'IL·LUSTRACIÓ JAIME ARCOS REQUENA
Bases i característiques
[ Más en la Sección de Noticias ]
Col-laboradors
Ajuntament Antella Generalitat Valenciana

Revista La Lloca núm. 15 -2018

 


 

Revista en PDF


∞ VERSIÓ COMPLETA EN PDF

 

Introducció

El temps! El pas del temps de què ens parlen els filòsofs no l’hem d’entendre només com la línia imaginària que ens unifica en la distància. Ah! la nostra pobra ànima envoltada de la sang i la carn que són el nodriment del nostre esperit atemorit...No, benvolgut lector, ara ens hem de referir a la veritable matèria de què estem tots fets: de pedra i de temps!
Si ens aventuràrem a definir el “temps” com a l’extensió de l’espai, de seguida trobaríem que la veritable natura de la qual estem constituïts no és ni de carn ni de sang, com ens dirà l’home religiós, ni tampoc de somnis, com ens dirà l’home poètic, sinó que la nostra veritable i profunda matèria que ens forma i sosté és el temps i la pedra. Així, si ens endinsàrem per les galeries del record pregon, no trigaríem a topar-nos amb la roca dura i insensible del temps. Som i estem fets de records excavats en la profunda, humida i fosca insensibilitat de la pedra; som, doncs, geologia; això, només: el record del fosc regne callat de la pedra oculta a l’interior de la Terra. 
Distingits lectors, arribats ja al quinzè de la revista La Lloca de l’associació Cultural Cilim d’Antella, tindrem ara a les nostres mans el capítol que dedica la nostra entitat, a manera de monogràfic, al pas del temps i el record gravat a foc en la pedra esmicolada, triturada i rosegada pels avatars dels destins: aquesta és la definició particular de la mirada a l’arqueologia local.
Els articles que hi trobareu alternen, adés i ara, entre la desaparició de les glaceres arreu d’Europa, en un temps en el qual encara hi havia óssos de les cavernes i lleons europeus i que permeté als nostres avantpassats poblar els marges dels rius i ocupar les planúries solitàries;  d’altres, ens parlen dels temps més recents al nostre poble, com ara per exemple la instal·lació de la xarxa d’aigua corrent i el clavegueram; en alguns casos ens retrotraurà fins als primers poblaments al terme d’Antella, en els albirs de les  civilitzacions fins a portar-nos a les crisis de població causades per epidèmies molt recents, de només fa cent anys, tot passant per d’altres que ens parlaran de les crisis agrícoles i de lluita pel control de les terres de conreu al País Valencià, com fou l’expulsió dels moriscos, sense fer-nos oblidar, és clar, els fets més recents, més actuals, és a dir, els esdevinguts l’any anterior al moment present.
La segona part del número quinze és alhora monogràfic i homenatge als antellans que han destacat per antonomàsia en actes de solidaritat ciutadana, per excel·lència en el dia a dia o vetllen per la seguretat i benestar de les nostres vides: els bombers d’Antella; una breu referència bibliogràfica de cadascun.
La part cultural de la nostra revista, estrictu sensu,  com ja és un hàbit agradós de l’associació,  es complementa amb la poesia i la prosa dels escriptors locals, però a més a més, també ens apropa a la vida i miracles artístics dels músics pertanyents o vinculats d’alguna forma a l’Entitat Musical d’Antella, i en aquest cas, es tractarà del grup de clarinetistes i de la seua trajectòria fins a hores d’ara. Finalment, acabarem la tramoia amb la relació de la vida i virtuts dels futbolistes locals i de com foren l’origen de l’aparició molt més tard, de grups i Centres Culturals i Esportius que a hores d’ara centren miraculosament l’interès i les inquietuds del nostre poble pels esports diversos, que de retop, en alguns casos, tenen un ressò internacional.
Que en pugueu fruir de la lectura, amics i socis de Cilim, i que us puga reportar satisfaccions i saviesa, i us exhortem  a seguir en la tasca silenciosa però incansable de la nostra associació que com la pedra pacient espera poder parlar algun dia de la immensa i sorprenent extensió de la història i del temps.
 

La Junta directiva de l’Associació Cilim
Antella, 2019


 

SUMARI (Índex)

1. Introducció.  Llegir PDF
2. Monogràfic   (pàgina 4 en l'edició de paper). 
   -El patrimoni arqueològic d'Antella, José Enrique López Peris  LlegIr PDF
   
-Aproximació al clima de la prehistòria, de Roger Pons Vidal  Llegir PDF
3. Miscel·lània  (pàgina 21 en l'edició de paper).
    - Fets d’Antella any 2017, Joan F Herrero i Piqueres  Llegir PDF    
    - La instal·lació de les aigües potables a Antella, Araceli Ortiz Valero  Llegir PDF 
    - Cent anys de la pandèmia de la grip de 1918, Alejandro Conejero Noguera  Llegir PDF     
    - L’Antella morisca,
Valerià Benetó Ferrando  Llegir PDF 
    - Bombers d’Antella, Eduard Part Garcia  Llegir PDF
4. Activitats (pàgina 47  en l'edició de paper).  ∞ Llegir PDF
    -Dissabte, 25 de març de 2017,
EXCURSIÓ A VALÈNCIA, La València, màgica i miraculosa, per Emili Gascó.
    -Divendres, 7 d'abril de 2017, AJUNTAMENT, presentació del poemari La sal i la fam, de Raül Ortega, amb l'actuació d'una rondalla d'Algemesí.
    -Divendres,12 d'abril de 2017, Conferència “El conreu i regs dels camps d'Antella”, a càrrec de l'enginyer agrícola Marcos Ortiz Valero.
    -Divendres, 26 d'agost de 2017, VIII Festa Estellés.
    -Dimarts, 5 de desembre de 2017, Presentació de la Revista La Lloca Núm. 13 i innauguració de l'exposició de Dibuixos de Jaume Arcos.

5. Literatura
 (pàgina 51  en l'edició de paper)
     - Avantpassats, Josep Micó Conejero  Llegir PDF
     La flor més antiga, Abel Dàvila Sabina   Llegir PDF
     - Arqueologia anatòmica, Magda Añón Espert   Llegir PDF
     - Paisatge rural, José Luís Arcos Luz   Llegir PDF
   
6. Esport  (Pàgina 56  en l'edició de paper).    Llegir PDF
       - Fundadors de la UD Antella i futbolistes antellans, Leonardo Giménez Giménez
7. Música   (Pàgina 96  en l'edició de paper).    Llegir PDF
       - Grup de clarinets In Memoriam, Francisco Martínez i Alberola

 

 

 

DEICA Informática (diseño web castellón - páginas web castellón) Accés de Administrador Política de Privacitat